Kopornyik Zita

Pszichológus

Mezőtúron születtem 1953-ban, egy éves korom óta Szegeden élek. Itt szereztem matematikusi diplomát, majd Debrecenben pszichológusi szakképesítést. 42 éve dolgozom pszichológusként, ebből 26 évet daganatos betegekkel töltöttem. Az első 15 évet az alkoholizmus okainak kutatásával és alkalmazott terápiákkal töltöttem Ezt követően párhuzamosan pszichológiát tanítottam az egyetemen, vezettem egy 45 fős magánóvodát és a szegedi Támasz Egyesület alelnökeként rákbetegekkel és munkanélküliekkel foglalkoztam.

Az utóbbi 14 évben a megsokszorozódott feladatok miatt elsősorban rákbetegekkel dolgoztam.

SZOLGÁLTATÁSAIM

Összesen 1 találat

1990-ben a halálélmény feldolgozásával foglalkoztam...
1990-ben a halálélmény feldolgozásával foglalkoztam, amikor a kezembe került a Simonton házaspár könyve: A gyógyító képzelet. Majd egy ismert szakembertől megtanultam magát a tréninget.

Az amerikai Simonton házaspár daganatos betegek kezelése során tapasztalta, hogy a relaxáció és a vizualizációs technika, mely során az öngyógyítást képileg megjelenítik, jótékonyan segíti a gyógyulást.

Amikor ezeket a speciális ismereteket megszereztem a Rákbetegek Országos Szövetsége felkért, hogy foglalkozzam a rákbetegek rehabilitációjával Szegeden. Ebben a szép, de nehéz munkában kölcsönösen tanítottuk egymást. Én megtanítottam a technikákat, ők megtanítottak engem arra, hogy súlyos betegen is lehet céllal, reménnyel, önmagunkba vetett hittel, megváltozott értékrenddel tekinteni a jövő felé, hogy az életet nem szabad feladni.

>>>

A 26 év munka nagyon sok eredményt hozott...
A 26 év munka nagyon sok eredményt hozott és nagyon sok tapasztalatot tanított. Feltűnt, hogy a betegek gondolkodási és viselkedési mintáiban nagyon sok a közös elem. Jellemzi őket a maximalizmus, a tökéletességre törekvés akár a munkahelyükön, az emberi kapcsolataikban, valamint önmagukkal való viszonyukban. A betegség kialakulásában óriási a stressz, az örömtelenség, a szeretethiány szerepe. A betegek jó ideje már az életüket sem élvezik, inkább csak elszenvedik, esetleg érzelmileg kiüresedetten kötelezettségeik hálójában telnek hétköznapjaik. Ilyenkor elvész az egyéniség, igyekeznek környezetükhöz alkalmazkodni, hiszen még ott reménykedhetnek némi örömben. A saját szükségleteit nem ismeri fel, így nem is tudja kielégíteni. Ha nem értékeljük magunkat, hogyan vagyunk képesek elfogadtatni magunkat másokkal. A veszélyeztetettek közé tartoznak azok is, akik magukra veszik mások gondjait, szükségtelenül cipelnek olyan terheket, amelyeket ők maguk nem tudnak megoldani.

>>>

A terápia fő célja...
A terápia fő célja, hogy a gondolkodási és viselkedési minták feltérképezése után közösen változtatunk ezeken. Ezenkívül a terápia attól függ, hogy milyen a beteg önismerete, miképp gondolkodik, mi az életstratégiája és milyen erőforrások állnak rendelkezésére a stressz kezelésére, valamint az öngyógyításhoz.

Gyakran tapasztaltam, hogy nem elég hatékonyak a betegek stressz kezelő módszerei, hagyják magukat sodortatni a külső körülmények által.

Ezek az információk adnak támpontot a pszichoterápiához. A beszélgetések során együttesen fedezzük fel azokat az erőforrásokat, amelyek korábban esetleg rejtve maradtak és új életvezetést tanulunk. Felszínre hozzuk a negatív élményeket, keressük a megoldást és a pozitív életcélokat.

>>>

A betegek képesek...
A betegek képesek képileg is megjeleníteni, hogy a szervezetükben lévő daganat folyamatosan zsugorodik, míg csak el nem tűnik. Amikor a technikát megtanulják, naponta legalább háromszor gyakorolják.

Munkám során ezeket az alapelveket követve építem fel a terápiát. Szeretném, ha mindenkihez eljutna az üzenet, hogy mi magunk mennyi mindent tehetünk egészségünk megszerzéséért és fenntartásáért.

Az utóbbi években csatlakozott a segítő munkámhoz fiam és felesége is, akik szintén pszichológusok. Szakmai tapasztalataink egy részét cikkek formájában tesszük elérhetővé mindenkinek az általunk vezetett blogon, melynek elérhetősége: www.raknelkul.blog.hu

>>>

Kapcsolat Zitával

+36 30 219 3360

}

Rendelés: online

Kapcsolat

+36 30 452 5661

info@margaretahaz.com

1201 Budapest, Tinódi u 60.