Folyton azt halljuk, hogy ha erős az immunrendszerünk, akkor jól vagyunk, könnyen legyőzzük a betegséget. Honnan is tudhatod azt, hogy neked vajon milyen az immunrendszered?

Testünk mindent értünk tesz

Testünk öngyógyító mechanizmusa belénk van kódolva. Bármi történik velünk, a testünk minden egyes sejtje, szerve arra törekszik, hogy visszaállítsa az egyensúlyt. Tenné is a dolgát, ha minden a rendelkezésére állna. Pl. hiába van egy gyönyörű, szuperül felszerelt autónk, ha nem töltünk bele üzemanyagot, akkor sehova sem visz el minket. A szervezetünk is így működik. Meg kell neki adnunk mindent ahhoz, hogy működni tudjon.

Külső hatás

Vannak olyan kívülről jövő tényezők is, amik gyengítik a szervezetet, pl. ilyenek a nehézfémek, a növényvédő szerek, különféle kémiai anyagok, gyógyszerek, sugárzás, kórokozók, stb. Ha a szervezetbe jutnak, akkor ezek igencsak megnehezítik a helyreállító folyamatokat. Ezeket a külső tényezőket sokszor nehéz elkerülni, mert ott vannak az életünkben, körülvesznek, de azért fontos, hogy amennyire tudjuk, csökkentsük a mértéküket.

A szervezetünkre nehéz munka hárul, ha ezekkel a kívülről jött tényezőkkel találkozik. De ő akkor is értünk küzd. Semlegesíti a méreganyagokat, kórokozókat, és kiüríti a szervezetből. Vagyis próbálja, ha van ereje. Itt jön a képbe, hogy mi mit tettünk hozzá. Megadtuk-e neki a működéshez szükséges üzemanyagot, vagy még rátettünk egy lapáttal, és pl. olyan ételeket fogyasztunk, ami szintén túlmunkát ró a szervezetre? Vagy sokat és folyamatosan stresszelünk, ami a fokozott hormontermeléssel még jobban terheli?

Véleményem szerint mi itt tudunk közbeszólni a folyamatba. Ha már az eleve a kívülről jövő tényezőkkel küzd a szervezetem, akkor nem terhelem tovább, nem hajtom ki belőle az utolsó szuszt, hogy végleg kimerüljön. Mert ennek már én is látom az eredményét: rosszul vagyok, itt fáj, ott fáj, nem érzem jól magam, tüneteim vannak.

De akkor mit is tudok tenni?

Pl. olyan ételeket eszem, ami nem megterheli, hanem támogatja, építi, üzemanyagot szolgáltat a működéséhez. Mik is ezek? Hát a friss, élő ételek: gyümölcsök, zöldségek. Kerülni kell mindent, ami megterhelő: a túl sok zsír fogyasztása, tojás, tejtermékek, glutén, kukorica, szója, feldolgozott ételek, tartósítószerek, finomított cukor, alkohol. Ezek között van, ami ráadásul a kórokozókat is táplálja, amik ezen ételektől felélénkülnek a szervezetünkben, roncsolják a szerveket. Ahol tanyáznak, ott toxinokat termelnek, amik szintén károsítanak, gyengítenek engem.

Az immunrendszerünk működését segítő ételek: kék áfonya, banán, alma, bogyós gyümölcsök, citrusok, mangó, datolya, gránátalma, zeller, hagymafélék, spenót, uborka, burgonya, édesburgonya, tökfélék, zöld leveles zöldségek, karfiol, káposzta, brokkoli, rukkola, saláták, spárga, kelbimbó, csírák, kókuszdió, moszatok, aloe vera, cukkini, nyers méz, koriander, petrezselyem, kakukkfű, citromfű, bazsalikom, kurkuma, stb. Ezek közül nagyon sok étel vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Együnk ezekből minél többet!

És ne feledkezzünk meg a lelki tényezőről! A tartós érzelem mindig testi tünetet okoz. Pl. ha egy vizsgára készülök, akkor izgulok, izzad a tenyerem, esetleg a wc-re rohangálok. Az érzelem hat a testemre. Ha pl. tartós félelem, stressz, aggodalom, stb. van bennem, akkor a testben elindított kémiai folyamatok szintén megterhelnek. A testünk mellet fontos érzelmeinkkel is foglalkozni.

 

Jó egészséget és jól működő immunrendszert kívánok mindenkinek!

 

Kóródi Csilla természetgyógyász – fülakupunktúrás addiktológus