Villámgyorsan eltelt a március és megérkezett a szeszélyes április.

Éjjel még hideg van, de napközben már van, hogy egy pulóver is elég – persze ha a korlátozott kijárás mellett egyáltalán kidugjuk otthonról az orrunkat. Hogy a bezártság ellenére mégiscsak együtt változzunk az ébredő természettel és segítsünk testünknek-lelkünknek a tavaszi átállásban, beépíthetjük a következő egyszerű lépéseket a napjainkba.

Az ayurvéda a jóga egészségmegőrzést célzó testvértudománya. Holisztikus, vagyis a teljes egészet nézi; egységként kezeli a testet-lelket-szellemet. Kiterjed a fizikai egészség megőrzésére, a betegségekből való gyorsabb felépülésre, a testápolásra, filozófiára, életmódra, táplálkozásra, masszázsra, szépségápolásra – mindenre, ami a Nagy Egész része.

Ebből a megközelítésből gyűjtöttem össze öt egyszerű tippet áprilisra.

1) Ébredjünk a Nappal  –  Lélegezz!

A tavaszi fáradtsággal és a több otthonléttel együtt jön a kísértés, hogy reggel sokáig aludjunk. Ahhoz, hogy elég energiánk legyen egész nap, mégis érdemes napkelte és legkésőbb reggel nyolc között felkelnünk az ayurvéda szerint. Később már hiába aludtunk többet, mégis nehezebb lesz az ébredés.

Kezdjük a napot légzőgyakorlattal. Ez lehet olyan egyszerű gyakorlat is, mint pár lassú, mély, egyenletes be-és kilégzés. Használd a rekeszizmodat, hagyd, hogy a hasad is kidomborodjon (hasi légzés), utána hagyd, hogy mellkasod táguljon és vállad is kicsit megemelkedjen – így egész tüdődet feltöltöd oxigénnel. Kilégzésnél engedd vissza a hasad, majd engedd ki a levegőt a mellkasodból. Már a teljes tüdős légzés néhányszori ismétlésével sokat tehetünk immunrendszerünk optimális működéséért.

2) Együnk frisset, szezonálisat

Hosszabb nappalok, duzzadó rügyek, kibomló virágok – a természettel együtt mi is megújulunk. Vágyunk a szabadba, ránk jön a “tavaszi zsongás”. Ilyenkor nyirokrendszerünk és májunk is magasabb fordulatszámon dolgozik. Megtámogathatjuk a tavaszi tisztulást friss zöldek és hajtások fogyasztásával, mint például a gyermekláncfű, sóska, spenót, a spárga vagy a kelbimbó. Szezonális a karalábé és a kelkáposzta, a medvehagyma és a madársaláta – ezek mind segítenek a testünknek felfrissülni. A kesernyés íz az ayurvéda szerint eltávolítja a hőt a fizikai testből, megelőzve ezzel a tavaszi megfázást, a végtagok dagadását és a hirtelen jött meleg időből adódó fejfájást.

Ne tegyük még viszont félre a télire savanyított zöldségeket: a savanyúságok és a citrusfélék (mint a grapefruit és a citrom) tovább segítenek májunknak a tavaszi nagytakarításban.

A nap folyamán igyunk (lehetőleg termoszban melegen tartva) római köményből, korianderből és édesköményből főzött teát (1:1:1 arányban tegyünk a növényekből a teatojásba és forrázzuk le vízzel). Ez az enyhén vízhajtó tea méregtelenítő hatású, vitalizál és segít leküzdeni a tavaszi fáradtságot.

3) Hangolódjunk rá a természetre

A biztonsági előírásokat betartva, de rendszeresen mozduljunk ki! Elkerülve a legnépszerűbb kiránduló helyeket keressünk egy talpalatnyi természetet a környéken. Fedezzük fel a virágzó fát az utcán, vagy ültessünk fűszernövényeket egy cserépbe, hogy legyen egy kis zöld az ablakban. Ha csak egy séta erejéig, de hagyjuk el a lakást és élvezzük a “levegőváltozást”, figyeljük meg a tavasz apró jeleit. Az ayurvéda hangsúlyozza, hogy mind a természet részei vagyunk és fontos, hogy minden nap kapcsolatba kerüljünk vele, hogy feltöltődjünk energiával és jókedvvel. 

A napsütés nem csak jókedvre derít, de segít újratölteni a télen lemerült D-vitamin készletünket. Nem utolsó sorban pedig egészséges színt varázsol az arcunkra.
A nap végén pedig nézzünk fel az esti az égboltra: a Hold folyamatos megújulása azt jelzi számunkra, hogy bár minden változik, mégis van egy megbízható állandóság a természetben. Ez az állandóság és folyamatos megújulás azt üzeni nekünk: minden elrendeződik és rendben lesz a maga idejében.

4) Jógázzunk

A hosszabb otthon töltött idő remek lehetőség, hogy kiépítsük saját tavaszi, otthoni gyakorlásunkat. Már tíz perc jóga reggelenként (vagy egy nyugodt levezetés este) sokat segít testi-lelki egészségünk megőrzésében. Jógában összehangoljuk a légzést a testtartások végzésével, így érhetjük el kitartó gyakorlással a “mozgó meditáció” állapotát.

Bár sajnos a jógastúdiókat nem látogathatjuk, mégis több megoldás közül választhatunk, ha folytatni (vagy éppen elkezdeni) szeretnénk a gyakorlást. Az Interneten sok ingyenes oktató videó elérhető, de csatlakozhattok online élő jógaórához is.

Áprilisban olyan pózokat építhetünk be a mindennapi gyakorlásba, ami a természet megújulására és a természettel való kapcsolatunkra emlékeztet. Ilyen a fapóz (vrksasana), ami kezdőként is könnyen gyakorolható. Amellett, hogy testi egyensúlyérzékünket fejleszti, jótékonyan hat lelki stabilitásunkra, segít “gyökeret ereszteni”, hogy a szó minden értelmében stabilabban álljunk.

A hátrahajlító pózok gyakorlása pedig támogatja a máj és a tüdő működését és feltölt minket energiával.

5) Alkalmazzuk az Apan mudrát

A mudra energetikai zárat jelent és lehet testtartás vagy láb-, nyelv-, kéztartást is.

Az Apan mudra egy kéztartás, ahol a behajlított középső- és gyűrűsujj hegyét összeérintjük a hüvelykujj hegyével. Helyezkedjünk el kényelmes, keresztezett lábú ülésben. Gerincünkkel nyújtózzunk meg a fejtető irányába és mindkét kezünkkel vegyük fel a mudrát. A kézhát pihenjen a térdeken. Hunyjuk le a szemünket és lélegezzünk mélyen. Gyakoroljuk a mudrát addig, amíg jólesik. 

Ha szeretnénk, kiegészíthetjük szankalpával, vagyis elhatározással. Ez egy egyszerű, jelen idejű, pozitív kijelentés legyen, amit a mudra gyakorlása közben önmagunknak ismétlünk el. Ez lehet bármi, de példa rá a “Az új évszakkal én is megújulok”, az “Energikus és egészséges vagyok.”

Az Apan mudra által testünk energia áramlása segíti az epe és a máj működését, felkészítve ezzel testünket a tavaszi megújulásra. Mint minden mudra, az Apana is kiegyensúlyozza testünk-lelkünk-szellemünk energiáit. Egyszerre megnyugtat és energiával tölt fel. 

 

A legfontosabb, hogy olyan rutint építs ki magadnak, ami nem csak testileg, de lelkileg is jólesik! Remélem, az öt tipp közül valamelyik részben vagy egészben segít benne, hogy ez az április is egészségesen, energikusan és jókedvben teljen!

 

Fábián Veronika – jógaoktató

Jelen helyzetben online jógázhattok velem. További információk az online jógáról: https://www.facebook.com/fabianveronikajoga/

 

források:
Lissa Coffey – Heal Yourself With Ayurveda kurzus
Tóth Andrea – YTT 200 tanfolyam
Joyful Belly Ayurvedic School of Diet & Digestion (https://www.joyfulbelly.com/)