Mozogjunk együtt VI.

 

joga

Az e heti blogunkban elérkeztünk a Niyama (az erkölcsi elfogadás) elvéhez…

 

Niyama

Míg a yama szabályok arra hívják fel afigyelmet, hogy mit ne tegyünk, addig a niyama szabályok arra ösztönöznek, hogy mit tegyünk a fenn említett erkölcsi normáknak megfelelően.

 

Sauca

Az egyén közvetlen gyakorlására a niyama körében találunk normákat, amelyek között elsőként a Sauca (saucsa) jelenik meg, mint a tisztaságot hirdető legfontosabb elem.
A tisztátalanság a test piszkosságát jelenti először, ezenkívül szükséges figyelmet szentelni, hogy a test egészsége függ annak karbantartásától, s a jól karbantartott test alkalmasabb hordozója a szellemnek. De ennél is nagyszerűbb a tisztaság, amit a tudatban kell tartani. A külső tisztaság mindig a belső tisztaság megnyilvánulása. A tudat állapota függ a test állapotától. Nem tartható tisztán a tudat, ha abban a test szerveinek zavaró érzetei zavaró hullámokat vernek, legalább is eleinte. A fejlődés során aztán ez már egyre kevésbé zavaró tényező. Ami komolyabb problémát okoz az a vágyak, és a félelmek, mint negatív vágyak, és az ezek által keltett negatív érzelmek lecsendesitése. A félelem, harag vagy szenvedély mind homályossá teszik a tudatot, pontosabban annak fókuszát szétszorják. Az érzelmi elfolytás is okoz komoly gátakat, amik gátolnak a fejlődésben, és minden esetben zavaró tényezőként ott lappanganak a tudatunkban, és gyengítik az elme fokúszáltságát.
Mi a tehendő abban az esetben, ha a tanuló felismeri ennek az elfolytott érzelmeknek a munkáját?
Fel kell tárnia annak valódi mibenlétét. A túlzott buzgalom, a vak hit, vagy az egyértelműen megnyilvánuló és olthatatlan szexuális vágy azt jelzik, hogy van ilyen elfolytás a tudat mélyén. Ha végre a nyomára bukkan a kereső, nincs mese, fel kell oldani ezt a gátat. Vagy kiéli vágyait és félelmeit, és saját maga győzködik meg arról, hogy mindez üres, vagy örökké üldözni fogja a vágy, amit hol így, hol úgy magában transzformál valamivé. A tudat tisztasága tehát így érhető el. Tiszta test, tiszta tudat.

 

Samtosa

Ebben az összefüggésben érthető meg a Samtosa fogalma is, amely a megelégedetség elvét fogalmazza meg. A kioltott vágyak az elfolytásoktól mentesség előfeltétele annak, hogy az ember a megelégedetségen nyugodjon.
Kísértés az is ha félelmek nyernek teret a tudatban. A félelem negatív vágy, arra vágyunk, hogy ne történjen meg valami szörnyűségnek vélt esemény. A félelemmel olykor nehezebb elbánni, mint a vágyakkal, hiszen a félelmek által felidézett helyzet nem annyira kívánatos, hogy az ember nem engedi elengedni még a félelmet sem, nehogy bekövetkezzen amitől fél. Szembe kell nézni, hogy a félelem nélkül is megtörténhet bármi, amire nem számítunk. Söt a félelem bármilyen jelenléte nem óv meg semmi olyantól, amire a félelem irányul. Ha ezzel őszintén szembenézünk, igazi tapasztalatot szerzünk abban, hogyan lehet elengedni a félelmet, egyszeriben végtelen szabadságot érzünk.
A félelem ugyan különleges dolog is lehet, hiszen sokszor az véd meg attól, hogy ostobaságokat csináljunk. Kezeljük tudatosan a félelmeinket.

 

Hamarosan folytatjuk…

További részeket itt olvashatod:

Mozogjunk együtt I.

Mozogjunk együtt II.

Mozogjunk együtt III.

Mozogjunk együtt IV.

Mozogjunk együtt V.