Betegségek lelki okai – A rák

 

A rákról általában

A rákbetegség a legjelentősebb 20. századi betegség. A rendellenes, rákos sejtek osztódnak, és mivel az immunrendszer nem reagál ezekre a sejtekre, gyorsan szaporodnak. Szinte mindig előfordulnak „majdnem” rákos sejtek a szervezetünkben, de az erős immunrendszerünk ezeket elpusztítja, mielőtt még valóban rákos sejtekké válnának. Amikor az immunrendszerünk valamiért gyengül, és nem öli meg ezeket a sejteket, akkor elkezdenek szaporodni. Veszélyessé válnak, amikor zavart okoznak valamelyik szövet, szerv működésében. 

 

rák01

 

A rák általában elfojtott érzelmekhez, hosszú ideje fennálló helyzethez vagy aggodalomhoz köthető. Ezek mély ellenérzéseket váltanak ki belőlünk, amelyekkel kapcsolatban sosem mertük kifejezni a legmélyebb érzéseinket. Bár a rák gyorsan is kialakulhat, de általában egy nehéz válás, egy munkahely vagy egy szerettünk elvesztése következtében, több éves belső konfliktus, bűntudat, bosszúság, feszültség eredményeként jelenik meg. Ekkor reménytelenséget érzünk, ami önelutasítással is párosul. Egyébként a rákban szenvedők sok esetben nagyon odaadóak, szeretetre méltók, figyelmesek és jók a környezetükhöz, nagyon érzékenyek és általában igen maximalisták magukhoz. Viszont a saját személyes érzelmeiket mélyen elnyomják magukban. Miközben mindenkivel törődnek, a saját igényeiket félreteszik, háttérbe szorítják. Nem foglalkoznak magukkal, a boldogságot a környezetüktől várják. Saját örömeikről lemondanak másokért.

A rákosok sokszor úgy érzik, hogy elrontották az életüket, és kudarcnak élik meg. A betegség által érintett testrész rávilágít a problémák természetére. A következő héttől kezdve részletesen végignézzük a különböző rákfajtákhoz tartozó lelki hátteret, és annak oldási lehetőségeit.